Karakovan Nedir?

Krakovan, Söğüt çubuklarıyla sepet gibi örülen 1 metre 10cm uzunluğunda çapı 20 cm olan dışı balçıkla (çamurla) sıvanıp üretim aşamasında herhangi bir müdahaleye maruz kalmadan ve altı ay kapalı kalıp sonrasında sadece uçuş deliğinin açık olduğu ve aydınlığı görmediği kovanlara KARAKOVAN denir.

Karakovan Balı Nedir?

Karakovan balı hiç bir insan elinin değmediği arının tamamen kendi yöntemiyle mumunu dahil kendsi ördüğü ilker sepet kovanlarında üretilen baldır. Karakovan balımız dünyada eşi görürmemiş bir yöntemle sınırlı miktarda eskiden dedelerimizin ilkel sepet örme kovanlarında üretilmektedir. Bu sepet örme kovanları halen tercih etmemizin en büyük sebebi bu kovanlarda üretilen balın peteği çok ince ve yumuşak olması ve tüketildiği zaman insanın ağzında balla beraber eriyip gitmesidir. Balı gibi peteğide son derece şifalıdır Osmanlı dönemde de Pervari Karakovan Balı gıda olarak değerlendirirmemiş, ilaç statüsüne alındığı bilinmektedir. Bu açıdan ilkel örme sepet karakovan balımızı ilaç niyetiyle yenmelidir. Balın kalitesini gösteren prolin değeri 1000 - 1100mg/kg gibi çok yüksek olup, bu yönüyle değerlendirirdiğinde Anzer Balı'yla yarışabilecek seviyededir. Dünyada 1000 prolinin üzerine çıkan fazla bal yoktur.

Pervari Balının Önemi

İlkel sepet karakovanlarının konuşlandığı yayla ilçe olarak hiçbir şekilde sanayi şehri olmaması, Kovanlar ilkel örme sepet kovanlarda üretmi yapılan ve çiçek florası tamamen el değmemiş, doğal yaşamı bozulmamış rakımın en az 2000 üzerinde ve yükseklikte yaylaların olması, Kovanların etrafında 5 - 10km yakınından kesinlikle karayoulu geçmemesi, Kovanların yine 5 - 10km etrafında tarım alanları bulunmaması ve tamamen arılar doğal ekolojik dengenin sağladığı ortamdan bal özü toplamaları, Yayların yine en az 5 - 10 km etrafında zirai ilaçlama yapılan yer ya da tarım alanı olmaması, Bölgeye has endemik dediğimiz bitki türlerinin bulunması ve bu bitkiler el değmeden tamamen kendiliğinden yetişmesi ve doğal ortamın sağladığı koşullarda yetişmiş olması, Havadaki nem miktarının düşük olması ve bu balın olgunlaşması kıvama gelmesi açısından ve bal içindeki enzimlerin asit ve nem oranlarının düşük çıkması sakkaroz ve maltoz çıkmaması balın kalitesine etki etmektedir, Yaylaların çiçek florası çeşitliliği bakımından zengin olması ve sadece ağaçlık alan ya da bir çeşit bitkiden arıların bal özü toplamaması ve bir çok bitkiden bal özü getirmekte, Arı kovanlarının tamamen ilkel yöntemle söğüt dallarıyla örülüp, örme sepetlerin dışı balçıkla(çamurla )sıvandığı için arılar için daha serin bir ortam sağlanmış olması ve bu ortamda arılar bal mumu örerken(inşa etmek) daha ince ve yumuşak bir bal mumu örmeleri DOĞAL PETEKLİ KARAKOVAN BALININ mumunun ağzında erimesini sağlamış olması, Arı hastalıkları önleme mücadele ilaçlama çalışmalarının Arıların bal yaptığı dönemden 1 - 2 ay önce ve bal hasat döneminden sonra yapılması gerekli kesinlikle bal döneminde ilaçlama çalışması yapılmamasıdır.

Bütün bu koşulları taşıması Doğal Petekli Karakovan Balının önemini ve kalitesini göstermektedir.

Etiketler

Yorumlar (0)

  • Henüz bu firma için bir yorum yazılmamış.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Puanınız

Sorularınız mı var?

PERVARİ BALI firmasına hizmetleri ve diğer tüm konular hakkında soru sorabilirsiniz.

Firmaya Mesaj Gönder