Yazmak bir tutkudur, yazdıklarınızın büyük kitlelerce okunup beğenilmesi, daha çok insanın ulaşmak istemesi ise daha ayrı bir tutkudur. İşte matbaa sayesinde kaleme alınan her yazı kağıda basılma imkanı bulmuş ve okuyucularına ulaştırılmıştır. Şimdi gelelim matbaanın icadına... Matbaayı yapmak ilk olarak kimin aklına geldi, gelişim sürecinde yaşananlar nelerdi? Tüm bu soruların cevabına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Günümüzde kitaplar okuyabiliyorsak, bir şeyler yazabiliyorsak tüm bunlar matbaanın icadı ile kolay ve mümkün hale gelmiştir. Dünya tarihi için oldukça önemli bir icattır. Dilimize baskı makinesi olarak alınan matbaanın özü Arapçaya dayanır. Matbaa bulunmamış olsaydı; şimdi dünyadaki tüm insanlar otobüsler kitap okuma keyfinden, Pazar sabahları bulmaca çözme keyfinden mahrum kalabilirdi. Matbaanın ilk olarak Uzakdoğu ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır.

Ağaç oyma tekniği ile yapılan ilk matbaa Çin’de yapılmış ve matbaadan basılmış ilk gazete de Pekin’de çıkarılmıştır. Bu iki olay arasında yaklaşık 150 yıl fark bulunmaktadır.

Günümüzde hız kesmeden büyüyen teknolojiler sayesinde matbaalar oldukça gelişmiş hale geldi ve çeşitli birçok işlem bilgisayardan kontrol edilerek otomatik makinelerle baskı yapılmaya başlandı. Zaten teknoloji bu kadar gelişirken; matbaanın da bu şekilde ilerleme kaydetmesi kaçınılmazdı.

azı, şekil ya da resimleri, kâğıt, kumaş veya deri gibi çeşitli malzemelere basarak çıkartılmasını ve çoğaltılmasını sağlayan makineye ya da sisteme matbaa adı verilir. Basım evi, baskı aleti ya da basım yeri gibi kelimelerle de kullanıldığı görülmektedir.

Matbaa Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Matbaa makinesini ilk olarak Johann Gutenborg icat etmiştir. Büyük çabalar sonucunda tasarlanıp üretilen makine, Johann Gutenborg’un sürekli kandırılmasından dolayı kendi ismi dışında tanıtılmıştır. Buna rağmen kitaplarda mucit olarak Johann Gutenborg’un isminin geçmesi kendisine yapılan haksızlığı bir nebze azaltabiliyor. Bunun öncesinde teknik açıdan gelişmemiş ilk matbaa makinesi Milattan sonra 593 yılında Çin’de icat edilmiştir. Çin’de kullanılan bu teknik aslında ağaç oyma tekniğinden ibarettir. Harflerin bir bir yazılması tekniği 1040 yılında Çinli Pi Sheng tarafından bulunmuştur. Uygurlar ve Mısırlılar 9. ve 10. yüzyıllarda matbaayı Arapça metinler basmak için kullanmışlardır.

İlginizi Çekebilir: Telgrafın İcadı

Avrupa topraklarına matbaa, İslam ülkelerinin sayesinde ve İslamiyet’in yayılması ile gelmiştir. Ardından Hollanda’da 15. yüzyıl civarında tek tek harf basma tekniği ile çalışabilen matbaa makinesi icat edilmiş ve kullanılmıştır. Geçmişten günümüze gelene kadar çeşitli birçok matbaa tekniği kullanılmıştır. Hala bu teknikler gelişip; değişme göstermektedir. Ofset baskı, tipo baskı, flesko baskı, tifdruk baskı, hologram baskı ve tampon baskı, düz tabaka olamayanlar için yapılan tekniklerden bazılarıdır.

Etiketler

Yorumlar (0)

  • Henüz bu firma için bir yorum yazılmamış.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Puanınız

Sorularınız mı var?

BİKELİ OFSET MATBAACILIK firmasına hizmetleri ve diğer tüm konular hakkında soru sorabilirsiniz.

Firmaya Mesaj Gönder